

Temat jedzenia mięsa od dawna jest powodem wielu dyskusji. Dla dużej części Polaków mięso jest nieodłącznym elementem codziennej diety, przez co nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta lub pieczeni. Z drugiej strony coraz więcej osób decyduje się na przejście na wegetarianizm, twierdząc, że odstawienie produktów mięsnych pozytywnie wpływa na organizm. Jak naprawdę jest? W tym artykule wyjaśnimy, jak często jeść mięso, aby wyszło nam na zdrowie.
Jedzenie mięsa jest częścią naszej tradycyjnej kuchni, dlatego bardzo często gości na naszych talerzach nie tylko od święta, ale także i na co dzień. Jednak zwykle nie zastanawiamy się, czy takie duże ilości dań mięsnych dobrze wpływają na nasze zdrowie. Otóż tak naprawdę dużo zależy od rodzaju mięsa, jakie spożywamy, oraz tego, w jaki sposób je przygotujemy.
Jakie mięso warto jeść?
Mięso białe
Niektórzy mogą nie wiedzieć, że istnieje podział na mięso białe i czerwone. Jednak trzeba mieć świadomość, że rozróżnia się je nie tylko za pomocą koloru, ale przede wszystkim na podstawie zawartości tłuszczu w ich składzie. Do mięsa białego zalicza się mięso z kurczaka, królika oraz cielęcinę, które zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu. Właśnie dzięki temu ich spożycie pomaga nam dostarczyć do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny się znaleźć w każdej zdrowej diecie.
Mięso czerwone
Z drugiej strony mamy mięsa czerwone, wśród których należy wymienić wołowinę, wieprzowinę, kaczkę, gęś, baraninę oraz dziczyznę. Cechują się one zdecydowanie wyższą kalorycznością i większą zawartością tłuszczu, dlatego można je jeść, ale od czasu do czasu w ograniczonych ilościach.
Czy jedzenie mięsa jest zdrowe?
Zalety mięsa
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że każdy rodzaj mięsa jest źródłem wartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, które jest zdecydowanie bardziej przyswajalne niż to pochodzące od roślin. Oprócz tego, spożywając mięso, dostarczamy do organizmu np. potrzebne aminokwasy, witaminy z grupy B oraz duże ilości żelaza. Właśnie choćby z tego względu osoby na diecie wegetariańskiej czasami zmagają się z anemią wynikającą z niedoboru żelaza, ponieważ zdecydowanie trudniej zachować jego odpowiedni poziom tylko za pomocą produktów roślinnych.
Skutki nadmiaru mięsa
Jednak to nie znaczy, że mięso powinno być elementem naszego każdego posiłku w ciągu dnia. Jego nadmierne spożywanie może powodować miażdżycę, wysoki cholesterol, a także być przyczyną chorób sercowo-naczyniowych. Z tego powodu mięsne potrawy należy łączyć ze sporą ilością warzyw, a podczas innych posiłków nie zapominać o jedzeniu owoców, które dostarczają niezbędnych witamin i minerałów.
Jak często jeść mięso?
Zatem jak często powinno się jeść mięso? Częstotliwość powinnyśmy dobrać w zależności od jego rodzaju. Mięso białe można jeść trzy razy w tygodniu, nie zapominając o przeplataniu go daniami rybnymi, nabiałem oraz roślinami strączkowymi. Natomiast mięso czerwone najlepiej powinno się jeść raz w miesiącu, zwłaszcza jeśli mamy problem z nadwagą.
Podsumowując, jedzenie mięsa wcale nie jest niezdrowe. Wystarczy jednie dobrać jego odpowiedni rodzaj, a swój jadłospis planować tak, by znalazło się w nim miejsce zarówno dla dań mięsnych, jak i produktów pochodzenia roślinnego.
Wróć do bloga