Dobre mięso to gwarancja smaku ugotowanej przez nas potrawy. W końcu bez świeżych składników nie powstanie nic smacznego. Niestety, czasami po przyniesieniu zakupów do domu okazuje się, że mięso, które kupiliśmy w przypadkowym sklepie, nie nadaje się do spożycia. Oto kilka wskazówek, dzięki którym dowiesz się, jak rozpoznać świeże mięso i uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.
Jedne krainy geograficzne wyróżniają się malowniczymi widokami, drugie słyną z regionalnej kuchni, a jeszcze inne kojarzą się ciekawą kulturą, którą tamtejsi mieszkańcy przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Roztocze jest obszarem na mapie Polski, w którym spotykają się wszystkie te walory, a mimo tego wciąż niewiele osób ma świadomość, jak bardzo atrakcyjny jest ten region. Z czego wynika jego wyjątkowość i jaki ma to wpływ na tutejszą żywność?
W popularnych marketach lady aż uginają się od ilości wędlin wszelkiego rodzaju. Wydawać by się mogło, że w dzisiejszych czasach wszystkie mięsne przekąski mamy na wyciągnięcie ręki, jednak ten dostatek nie zawsze łączy się z jakością i dobrym smakiem jak z dawnych lat. Co sprawia, że wędliny tradycyjne mają taki niepowtarzalny aromat, którego nie da się podrobić żadnymi ulepszaczami smaku? Zapraszamy do lektury, jeśli chcesz poznać tajemnicę tradycyjnych receptur.